Књижевно вече са Гораном Петровићем

У оквиру 31. Дана српскога духовног преображења, у уторак, 22.августа у  Народној библиотеци „Ресавска  школа“ одржано је књижевно вече са Гораном Петровићем, писцем и академиком САНУ. Овај празник књиге и књижевности  окупио је бројну публику, која је поред великог писца имала прилику да  слуша  и  књижевног критичара Владана Бајчету.  У центру овог прворазредног културног догађаја била су два романа Горана Петровића и то „Папир са воденим знаком“ и „Иконостас свег познатог света“ (радња  романа смештена је у Србији за време  владавине деспота Стефана Лазаревића).  Кроз приказ ова два књижевна остварења, у чијем поднаслову стоји роман делта ( романи рукавци који чине слив у облику слова „делта“, а истовремено сваки “ тече“ за себе односно чита се као издвојена  целина). Ова два романа  подсећају на књижевност Милорада Павића и  Хорхеа Луиса Борхеса, који су значајно утицали за формирање  изузетног књижевног дара Горана Петровића, који се, поред осталог сматра за писца чија је књижевност  обележила младост многих генерација, било да се ради о студентима књижевности  или о књижевној публици уопште.

У оба поменута романа писац полази од  прича које су се десиле у далекој прошлости (15, век), али она бива развијана и надограђивана у савршеном садејству маште и  очаравајућег знања о разним видовима живота тог времена, попут перфектне писчеве упућености  у  производњу папира  или стакла пре шест векова, рецимо.   Чак и најкраћа прича о Петровићевим романима ( поред којих пише и кратку прозу), слушаоца не оставља равнодушним, већ га наводи на мисао да што пре прочита дело.

Оба поменута романа део су фонда деспотовачке Библиотеке и доступна су свим њеним корисницима.

У складу са очекиваним – преображењска публика имала је прилику да присуствује изузетном уметничком догађају у чијем су центру  велики писац и његова дела.