Научни скуп посвећен националном Средњем веку

На самом почетку 31. Дана српскога духовног преображења у организацији  Програмског савета манифестације  и Народне библиотеке „Ресавска школа“ одржан је 26. по реду научни скуп који последњих четрнаест година траје под именом „Средњи век у српској науци, историји, уметности и књижевности“.  Скуп је, као и свих ранијих година, окупио изузетне познаваоце теме која је у наслову скупа, академике, универзитетске професоре, сараднике водећих националних институција језика, историје, књижевности, историје уметности, теологије… Са пуним правом се тврди да је захваљујући управо овом научном окупљању Деспотовац својеврсни  и једини национални центар медиевистике.

 У оквиру дводневног окупљања представљен је и зборник радова презентованих на прошлогодишњем научном скупу под називом “ Средњи век у српској науци, историји, књижевности и уметности XIII“,  а посетиоци су имали прилику да погледају изложбу свих досадашњих зборника са научних скупова (укупно 25), пропраћених уметничким плакатима рађеним  за Манифестацију, три деценије уназад. Аутор изложбе, као и каталога који ју је пратио, је Драгана Милутиновић Симић, директор Народне библиотеке „Ресавска школа“.

Овогодишњи научни скуп  донео је са собом осамнаест нових  научних реферата  који ће, већ према традицији, бити штампани у наредном зборнику, до лета 2024. године у издању Народне библиотеке „Ресавска школа“ и Института за српски језик САНУ.