Промоција књиге Дејана Танића у Деспотовцу

У уторак, 27. јуна у Народној библиотеци „Ресавска школа“ у оквиру већ традиционалне Видовданске академије одржано је представљање књихе „Дипломатија Српске православне цркве у 16. и 17. веку“ аутора Дејана Танића, историчара и архивисте  из  Историјског архива у Јагодини.

Окупљени поштоваоци писане речи и  националне историје првенствено су  имали  прилику да се у најкраћим цртама упознају са садржајем ове изузетно вредне публикације  која, документовано и зналачки говори о појединостима и историјским чињеницама које сведоче о времену дугом више од два века у којој није постојала српска држава ( од турског освајања Смедерева 1459. до Првог и Другог српског устанка почетком 19. века), али је њену улогу преузела управо Српска православна црква  као једини носилац духовне, културне и државотворне  традиције Немањића, Лазаревића и Бранковића.  Српска православна црква  чувала је свеколико семе свега српског – вере, писмености, културолошке посебности  српског народа, па и сама реч „дипломатија“ у овом контексту има неупоредиво шире и дубље значење од тог термина у данашњем светлу, када тај посао обавља држава.

Цитираћемо речи самог аутора из закључка на крају ове књиге:“Дипломатија Српске православне цркве,  у својој пуној структури (духовно-идеолошкој,  политичко-дипломатској и обавештајној), успела је да одржи српски народ  видљивим на европској политичкој позорници, али и да постигне висок ниво унутрашње повезаности српског корпуса, што би могло да се сматра  еквивалентом националног јединства.“

Књига „Дипломатија Српске православне цркве у 16. и 17. веку“  налази се у фонду наше Библиотеке и самим тим је доступна заинтересованим читаоцима, који желе да прошире своје, макар и лаичко познавање националне историје.