Овековечен век фудбала у Сењском Руднику

Као што је најављено,  5. августа 2023. године у оквиру обележавања Дана рудара, у Музеју угљарства у Сељском Руднику одржано је представљање књиге  Стојадина Томића „100 година фудбала у Сењском Руднику“ чији су издавачи Народна библиотека „Ресавска школа“ и Музеј угљарства у Сењском Руднику.

Пред бројном окупљеном публиком, уз предходно интонирање рударске химне, о књизи су говорили Ненад Лукић, директор рудника „Рембас“, Драгана Милутиновић Симић, директор НБ „Ресавска школа“, Милан Иванишевић, некадашњи фудбалер ФК „Рудар“, Дејан Цветковић, генерални секретар Омладинске фудбалске школе Црвене звезде и Стојадин Томић, аутор књиге, коме је ово десети наслов кога потписује.

Након промоције књиге, уследила је додела књига и захвалница донаторима који су  првенствено финансијски  помогли    њено објављивање, а потом је уследило и свечано отварање музеј-собе  у просторијама ФК „Рудар“ у којој су трајно изложени бројни документи и фотографије ,махом преузети из књиге, који сведоче  о веку постојања  овог рударског фудбалског клуба у Сењском Руднику, колевци српске индустријализације.

Ова  музеј -соба  ће убудуће  ће постојати у саставу Музеја угљарства. Потом  је уследила  пријатељска  утакмица  између ФК „Рудар“ и  омладинске екипе Црвене звезде, која је завршена пријатељским резултатом 2 : 2.

Суботно послеподне  у Сењском Руднику, препуно догађајима,  завршено је традиционалним сусретом Рудничана, 53. по реду. Ово, по много чему чувено рударско насеље, место је одрастања и ране младости и аутора књиге  која је у центру свих поменутих дешавања, Стојадина Томића, који је својим вишедеценијским радом на књигама трајно сачувао од заборава  мноштво завичајних тема, а веран сарадник  у том послу  је увек била  Народна библиотека „Ресавска школа“, која у завичајном издаваштву види један од својих основних задатака.